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PROPOSED TOPIC FOR DISCUSSION AND DECISION: 

THE "FUTURE MONITORING PROCESS AND RESOLUTION OF ISSUES BY PARTIES" 
 

 

During the Bureau meeting on 18 February 2025, item 5.4 on the agenda raised the issue of 

monitoring process and on-site visits. Following the Bureau’s discussion, it was suggested 

to hold a similar discussion with all members of the Committee of the Parties (hereinafter, 

CoP). The aim would be to determine a path forward for revising the monitoring process 

under Rule 26.5 of the Rules of Procedure. 

 

The discussion points to guide the CoP are the following: 

 

1. How to collect information on the theme decided by the Committee? 

 

 a. by questionnaire,  

▪ followed by bilateral meeting (online or on-site), which may be either 

mandatory or optional. 

▪ On-site visits are typically arranged by mutual agreement between the Party 

and the Secretariat or by direction of the Bureau 

 

b. by on-site visit 

 

▪ Where the Party does not respond to the questionnaire, the Bureau may 

decide to carry-out an on-site visit by the Secretariat, supported by experts, 

to the Party to ascertain the information necessary to complete the 

questionnaire. Priority for mandatory on-site visits will be given to Parties 

that are Council of Europe member States, followed thereafter by Parties 

which are non-member States. 

 

▪ Where the Party requests an on-site visit to discuss and receive support in 

responding to the monitoring round questionnaire and addressing related 

matters. 

 

▪ Where the Secretariat or Bureau deems an on-site visit necessary to ensure 

the completion of the monitoring round process. 
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2. Who should attend the bilateral meeting?  

 

On site visits and online bilateral meetings should involve all relevant State authorities involved 

in, or responsible for, compiling the responses to the questionnaire. This ensures that all 

issues raised by the Party and the Secretariat are comprehensively addressed. 

 

 

3. What is the outcome of the bilateral meetings?  

 

The conclusion of bilateral meetings (both on-site and online) will result in a final 

correspondence. This correspondence serves as the last step before the final monitoring 

report is presented to the CoP for adoption. No new information or details should be added 

after these meetings. 

 

 

4. Additional opportunities for bilateral discussions 

 

To provide further support to the Party contact point, additional bilateral discussions may be 

held in advance of the report drafting process to clarify any issues. These discussions could 

take place during structured side meetings at the plenary meetings. 

 

 

5. What type of information is required to be provided in Questionnaire responses 

and Bilateral meetings/discussions? 

 

 To ensure clarity and accuracy, the Party contact point should provide responses supported 

by references to relevant legislation or other structured documents. Experts should not need 

to independently investigate a Party’s legislation to verify responses. The Party contact point 

must also be aware of the most current laws in place. This approach avoids simple "Yes/No" 

responses without supporting information, which cannot be effectively assessed for the 

purpose OF thematic monitoring purposes. 

 

 

6. Is a Bilateral meeting always required for each Party during a monitoring process? 

 

A bilateral meeting (online or on-site) is not typically required if there is agreement between 

the Secretariat and the Party regarding the content of the draft report. Such meetings are 

generally held only when necessary to resolve discrepancies or clarify issues, and there is no 

structured mechanism mandating their use in all cases. 

 
Rule 26.5 of the Rules of Procedure: 
 
5. The secretariat may request additional information if it appears that the replies are not 
exhaustive or are unclear. Where warranted, with the consent of the Party or Parties 
concerned and within the limits of budgetary appropriations, the bureau may decide to carry 
out an on-site visit to the Party or Parties concerned to clarify the situation. The bureau shall 
establish guidance as to the procedure governing the on-site visits. 

 


