
Q&A 

regarding the Grant procedure No.9138-30 launched by the Council of Europe project “Enhanced 

social protection in Ukraine” 

Question Answer 

1. Could you please tell me what the eligibility criteria 
are for "being active for at least 2 years in the field of 
social rights protection"? Is this a requirement for the 
date of registration of a non-governmental 
organisation? Or is it a question of the qualifications 
of the key personnel involved? I'm asking because we 
would like to submit a project proposal from an 
organisation registered in 2022 and uniting experts 
who have been working with social rights for many 
years. 

1. According to the Call for proposals (p.2 Eligibility 
criteria of the section VI. Evaluation and selection 
procedure) in order to be eligible, the Applicant (NGO) 
should be active for at least 2 years in the field of social 
rights protection. To prove this experience, the 
Applicant should submit the organisation’s portfolio 
including at least 2-year record and experience in the 
sphere of social rights protection in Ukraine as well as 
fill in the section 4 “Recent activities” of the 
Application form. 
 

2. I represent the charitable organisation. Can we 
participate in the present Call for proposals (9138-30) 
for implanting projects in the social rights sphere?  
 

2. Please refer to the p.2 of the section VI. Evaluation 
and selection procedure of the Call for proposals which 
has an exhaustive list of eligibility criteria for the 
applying organisations. 

3. I am reaching out to seek clarification regarding the 
application guidelines. I wanted to ask whether it is 
permissible to exceed the specified limits in the grey 
areas (added the picture). Your guidance on this 
matter would be greatly appreciated. 

3. The size of table columns can be adapted according 
to the needs of the Applicant. 

4. Could you please tell if it is possible to have a 
consultation with your experts to better understand if 
our project is suitable for this grant?  
 

4. According to the p. 2 Question of the section V. How 
to apply of the Call for proposals, if you have any 
questions, send them at the latest one week before 
the deadline for the submission of proposals, in 
English, to the following address: 
socialrightsua@coe.int, with the following reference 
in subject: Questions regarding Grant procedure 9138-
30. 
 

5. Could you be so kind as to inform us about some 

aspects for the budget preparation under the 

respective call for proposals as mentioned above? 

Could we make abroad payments for the consulting 

services provided by the European experts under the 

planned project research activities in Ukraine? 

5. The Applicant can include the abroad payments for 
the consulting services provided by the European 
experts to the estimated budget. The comprehensive 
list of eligible costs is mentioned in the Article 12 of the 
draft Grant Agreement. 
 

6. I would like to ask another question regarding Grant 

Procedure 9138-30. Could you please clarify what our 

organization's portfolio should look like? 

6. There is no established template form for the 

organisation’s portfolio. It can be either in form of the 

presentation or any other form. 

7. In what language should the Application form and 
the budget be filled out, and should we try to apply for 
it if the Organization-Applicant has been operating for 
1.5 years and is implementing a project in 2023, that 
is, it received support in the current year, and in 2022 

7. The Application form and the provisional budget 
should be completed in English according to the 
templates provided. The eligibility criterion (as 
mentioned in the p.2 Eligibility criteria of the section 
VI. Evaluation and selection procedure of the Call for 
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it had no funds and can submit a balance sheet with 
zero indicators? 

proposal) requires the organization to be active for at 
least 2 years in the field of social rights protection. 
 

8. The Call for Proposals document states that the 
indicative available budget for this call for proposals is 
EUR 80,000.00 (eighty thousand euros). At the same 
time, it is stated that the Council of Europe intends to 
award up to 6 grants for a maximum amount of EUR 
20,000.00 (twenty thousand euros) each. Therefore, 
we ask you to clarify the maximum amount of the 
future grant. 
 

8. As stated in the section III. Budget available of the 
Call for proposal, the maximum amount of the future 
grant can be 20 000.00 EUR. 
 

9. Do you inform about results of the Grant 
competition. 

 

9. According to the Section VII. Notification of the 
decision and signature of grant agreements of the Call 
for proposal, on completion of the selection process, 
all Applicants will be notified in writing of the final 
decision concerning their respective applications as 
well as on the next steps to be undertaken. 

10. Hello! I have a question about budgeting for a 
project. Are there restrictions on the minimum and 
maximum salary of the staff? 

 

10. As stated in the section III. Budget available of the 
Call for proposal, the maximum amount of the future 
grant can be 20 000.00 EUR. The minimum amount is 
not defined by this Call for proposal. 
 

11. Should we attach all the documents for 

each organization if we apply as a consortium? I see in 

the application form we mention mostly Lead 

organization only.  

11. The Applicant (either consortium or not) has to 
attach the listed documents for the organisation(s) 
involved.   

12. The legal research is to be implemented by team 

members as analytical and expert work. Should we 

keep it in 1.1. (staff) category or mention it in the row 

5.2? Should we mark in the staff chapter any note to 

mark an organization that is represented by team 

members? Should we describe in the budget the role 

of the staff member under the project? 

12. The Estimated budget has defined budget lines. If 

it is a staff member, the Applicant should keep them 

under the defined line of p. 1.1 (staff) of the Estimated 

Budget, if an expert to be involved for the provision of 

services – under line 1.2. (experts/consultants) or p. 6 

(other services). The Applicant can mention the 

organization that is represented by team members, 

but the role of the staff if better to describe in the 

Application form under p. 8. 

13. Considering "...incurred by the grantee in 
connection with the action or project concerned" -- 
does it mean that we can't cover some piece of 
programme payments (like a part of salary of 
someone who does not contribute to the project), but 
we can cover bank fees, HR services in case of project 
staff turnover, and unexpected costs (for ex., if design 
contractor will raise his honorar for the service? Do 
both organizations or Lead only can use the indirect 
costs?  
 

13. Please refer to the Article 12 of the draft Grant 

Agreement which comprehensively covers the eligible 

costs. Namely, Article 12.2 stipulates that the indirect 

costs may be considered eligible only if they are 

incurred in the connection of the Action; appear in the 

estimated budget and are approved upon 

presentation of the final financial report. Also, Article 

12.4. stipulates the ineligible costs, e.g. bank charges, 

conversion costs etc.  



The indirect costs should be reflected in the estimated 

budget and can be used by all organisations that are 

part of the consortium. 

14. In-kind contribution - should we describe it in the 
application form (p.11) without duplicating in the 
budget? May the total budget with our financial 
contribution be over 20 000 y.e.? or it should be under 
20 000 in general. 
 

14. The Applicant should specify the in-kind 

contribution in the budget (line Contribution by the 

Grantee) and in the application form (section 11 Co-

funding). The estimated budget without Grantee’s 

financial contribution shall not exceed 20 000 EUR. 

15. We would like to clarify one question regarding the 
application. Could you please let us know, in the text 
box 4 (Recent activities) of the application form, 
should we describe the experience of our 
organization? Or should we show awareness of 
research and recent activities on the concerned topic 
in general across the country? 

 

15. In the text box 4 (Recent activities) of the 
Application form, the Applicant should describe its 
experience related to the social rights sphere. 
 

16. I would like to specify whether the filling of all the 
fields in the application form in Word document 
should be in English? 
 

16. The Application form and provisional/estimated 
budget should be completed in English according to 
the templates provided. 
 

17. Could you be so kind as to clarify us with some 
aspects of the application preparation? Do we need to 
have UAH bank account or EUR bank account to 
provide you with bank certificate confirming bank 
details? 
 

17. The Applicant should have a bank account. It can 
be either EUR or UAH bank account. 

18. Please consider our portfolio and provide us with 
the information on the terms of the Grant procedure 
No. 9138-30 in Ukrainian. 

18. According to the p. 2 Question of the section V. 
How to apply of the Call for proposals, if you have any 
questions, send them at the latest one week before 
the deadline for the submission of proposals, in 
English, to the following address: 
socialrightsua@coe.int, with the following reference 
in subject: Questions regarding Grant procedure 9138-
30. 

19. Could you please also give us some hints on the 
scope of information needed per each section? 
Perhaps any minimal and maximal number of pages? 
What could also serve as an advantage for 
the applicant in the application form? 
 

19. The Call for proposals does not provide any 
requirement on the scope of information under each 
section of the Application form.  
Please refer to the p.6 of the section IV Requirement 

of the Call for proposals which stipulates the 

preferences that would be given further to the general 

objective of the call.  

20. Please mention the maximum and minimum 
amount of a grant. 

20. As stated in the section III. Budget available of the 

Call for proposal, the maximum amount of the future 

grant can be 20 000.00 EUR. The minimum amount is 

not defined by this Call for proposal. 
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