



Ministry of Culture

PROGRAMME

Follow-Up Meeting on the Application of the Council of Europe Conventions on National Minorities and Minority Languages

13 November 2018 Stockholm

The aim of the meeting is to provide a forum for an exchange of views between national minority representatives, the Council of Europe, the Government Offices and other public actors on the application of the two conventions on national minorities and minority languages in Sweden.

Three main areas will be examined during the meeting:

- Institutional and legal framework
- Language, education and culture
- Participation in decision-making

The working language during the meeting will be English.

The meeting concerns the Framework Convention for the Protection of National Minorities (FCNM) and the European Charter for Regional or Minority Languages (ECRML).

30 min Coffee/tea

OPENING

09:30-09:40 10 min	Welcome and Opening Statement Ms Helena SWENZÈN, Director General for Administrative and Legal Affairs Ms Jenny OLAUSSON, Deputy Director General
09:40-09:50 10 min	Main findings by the Advisory Committee Ms Laura-Maria CRĂCIUNEAN-TATU, Advisory Committee (FCNM)
09:50-10:00 10 min	Main findings by the Committee of Experts Mr John LUNDUM, Committee of Experts (ECRML)
10:00-10:15 15 min	The Inquiry on a Strengthened Minority Policy Mr Lennart ROHDIN, former Special Investigator
10:15-10:25 10 min	Comments on the Overall Situation Ms Josefin GUSTAFSSON, Sweden Finnish Youth Organization Second Comment, TBC
10:25-10:40 15 min	Technical Break
	THEME 1: INSTITUTIONAL AND LEGAL FRAMEWORK
10:40-10:50 10 min	The Situation According to the Opinion of the Advisory Committee Ms Laura-Maria CRĂCIUNEAN-TATU, Advisory Committee (FCNM)
10:50-11:00 10 min	The Situation According to the Opinion of the Committee of Experts Mr John LUNDUM, Committee of Experts (ECRML)
11:00-11:10 10 min	Measures to Strengthen the Institutional and Legal Framework Mr Erik ADELL HELLSTRÖM, Ministry of Culture
11:10-11:20 10 min	Coordination and Follow-Up Ms Pernilla EK, County Administrative Board of Stockholm Ms Aina NEGGA, Sami Parliament
11:20-11:30	Opening Comments
10 min	Ms Kaisa SYRJÄNEN SCHAAL, Church of Sweden

25 min Open floor

LUNCH

THEME 2: LANGUAGE, EDUCATION AND CULTURE

12:40-12:50	The Situation According to the Opinion of the Committee of Experts
10 min	Mr John LUNDUM, Committee of Experts (ECRML)
12:50-12:55	Measures Within Education and Research
5 min	Mr Gunnar STENBERG, Ministry of Education and Research
12:55-13:05	National Minority Languages and the National Agency for Education
10 min	Ms Helena LUNDGREN, National Agency for Education
13:05-13:15 10 min	Measures Regarding Language and Culture Ms Harriet KOWALSKI, Institute for Language and Folklore Ms Bella LAWSON, Swedish Arts Council
13:15-13:25	Opening Comments
10 min	Ms Maja MELLA, National Association of Swedish Tornedalians
13:25-13:50	Comments
25 min	Open floor

13:50-14:05 Technical Break

15 min

THEME 3: PARTICIPATION IN DECISION-MAKING

14:05-14:15	The Situation According to the Opinion of the Advisory Committee
10 min	Ms Laura-Maria CRĂCIUNEAN-TATU, Advisory Committee (FCNM)
14:15-14:20	Measures to Improve Participation in Decision-Making Processes
5 min	Mr Andrés ZANZI, Ministry of Culture
14:20-14:30 10 min	Participation Within Municipalities and Government Authorities Ms Sanna RANTAMÄKI, Haninge Municipality Ms Karin JUNEHAG KÄLLMAN, Public Health Agency
14:30-14:40 10 min	Opening Comments Ms Anna SIMON KARLSSON, Jewish Youth Union of Sweden Ms Ellacarin BLIND, Sámiid Riikkasearvi

14:40-15:05 Comments

25 min Open floor

CLOSING

15:05-15:20 Summary of the Meeting

15 min Ms Agnes VON MARAVIC, Council of Europe

15:20-15:30 Closing Statements

10 minMr John LUNDUM, Committee of Experts (ECRML)
Ms Laura-Maria CRĂCIUNEAN-TATU, Advisory Committee (FCNM)
Ms Jenny OLAUSSON, Deputy Director-General