Timing		·	Thursday, 24 October 2024	le .	
8.30 - 9.00	Length 30 Mins	Title Registration	Speaker	Comments	Room
9.00 - 9.25	25 Mins	Welcome Review 2024 Conference Outcomes			
9.00 – 9.05	5 Mins	Welcome to the 2nd Working Conference on Regulating the use of Al systems in education	Ahmet-Murat KILIC Head of the Digital Transformation and E-learning Unit, Council of Europe	Welcome Remarks	1
9:05 - 9.25	20 Mins	How Current Al Strategies Overlook the Unique Considerations for Children and Education	Villano QIRIAZI Head of Education Department, Council of Europe	Including education & ECHR / Guiding Values of the COE	1
9.25 - 9.50	25 Mins	COE's Role & Purpose of Education		Insights from pre-event workshops, compilation of	
9.25 – 9.40	15 Mins	What has been done so far	Beth HAVINGA Connect EdTech, Managing Director	quotes / videos from last conference/ lessons learned	1
9.40– 9.50	10 Mins	2024 Conference Outcomes & Outputs	Michelle DUQUETTE Community Strategist, European EdTech Alliance	Introducing Mentimeter & Importance of Engagement / Feedback	1
9.50 - 10.40	50 Mins	Contextualising AI in Education			
9.50 - 10.00	10 Mins	Overview of Preparatory Study for Legal Instrument Regulating AIED	Wayne HOLMES Professor, University College London, Institute of Education, Knowledge Lab UK	Presenting Insights from the Council of Europe Survey, Report, and Preparatory Study on AIED: Introduction	1
0.00 - 10.10	10 Mins	Supporting Schools with a National Al Strategy, Al Guidelines and Al Pilot Studies in Luxembourg	Daniela HAU Head of Innovation, SCRIPT / Ministry of Education Luxembourg	Context keynote	1
10.10 - 10.20	10 Mins	The use of Artificial Intelligence in the daily work of elementary school teachers- advantages and concerns	Helena VALEČIĆ Teacher, Teacher advisor, EU project manager Croatia	Context keynote	1
0.20 - 10.30	10 Mins	The impact of AI in Education An education trade union perspective	Martina DI RIDOLFO Education International - European Region (ETUCE) Belgium	Context keynote	1
10.30 - 10.40	10 Mins	Presenting a vision paper on responsible Al in Flemish education	Katrien ALEN Knowledge Centre for Quality Digital Education, Flemish Department of Education and Training Belgium	Context keynote	1
0.40 – 11.00	20 Mins	Coffee Break Hopes and Fears Post it activity			
11.00 – 13.00	120 Mins	Al Systems in Education: Discussing Benefits & Cl	arifying Challenges		
1.00 - 11.10	10 Mins	Context Keynote: Beyond "Generic" Al Issues - Impact on Children & Education Settings	Jen PERSSON Director, Digital Defend Me	Context keynote	
1.10 - 11.20	10 Mins	Introducing the Clarifying Challenges Format	Michelle DUQUETTE Community Strategist,	Introduction to the Iteractive Session Format	
1.10 - 11.20	TO MINIS	Introducing the charrying chancinges remait	European EdTech Alliance		
		Group 1: Pedagogy What methods and infrastructure are needed for best pedagogical impact using AI in the classroom?	Lidija KRALJ Education Analyst, EduConLK Christian STRACKE Coordinator for Cloud	Group Facilitator	2
			Strategy and AI&ED Research University of Bonn	Group Facilitator	2
		Group 2: Inclusion What are the positive and negative implications of Al	Ron SALAJ Researcher, University of Turin	Group Facilitator	3
Room Themes Include		in Education (AIED)—including tools for classroom settings and administrative processes—for the inclusion of children with protected characteristics (e.g., disabilities, race, gender, socioeconomic status, minority languages, religion or belief, membership of a national minority)?	Marjana PRIFTI SKENDULI AI/ML & NLP Researcher Assistant Professor @ UNYT Founder of AI-Albania	Group Facilitator	3
		Group 3: Collaboration Changes in relationships, agency, authority between institutions, parents, children, educators. Are these changes wanted? Mitigation needed?	IIkka TUOMI Chief Scientist, Meaning Processing Ltd.	Group Facilitator	5
			Xenia ZIOUVELOU Associate Researcher, National Centre for Scientific Research 'Demokritos', Head of Al Politeia Lab	Group Facilitator	5
		Group 4: Prevention What mechanisms for remedy/redress are needed to remove harms, biases and opacity in automated decisions? Group 5: Sustainability The aims of education include the development of respect for the natural environment. Considering the implications of AI for the global climate, labour markets, and resources, and the case Verein KlimaSenioringen Schweiz and Others v. Switzerland	Barbara WASSON Professor & Director of the Centre for The Science of Learning and Technology, University of Bergen	Group Facilitator	6
			Wayne HOLMES Professor, University College London, Institute of Education, Knowledge Lab	Group Facilitator	6
			Jen PERSSON Director, Digital Defend Me	Group Facilitator	1
			Veronica STEFAN Founder of Digital Citizens Romania	Group Facilitator	1
11.20 - 12.15	45 Mins	Clarifying Challenges Group Discussions			
2.15 - 13.00	45 Mins	Reporting to the Plenary & QA		Rapporteurs from 5 Groups Present via Mentimeter Slides (5-8 Mins each)	
3.00 – 14.15	75 Mins	Lunch break			
4.15 - 15.45	90 Mins	Safeguarding Users of AI in Education Plurality of	Perspectives		
	10 Mins	Unique Cases of Children & Education - Key Areas for Regulation of Al in Education and Related	<u> </u>	Context Keynote	
4.15 - 14.25		Challenges	J S S S S S S S S S S S S S S S S S S S		
14.15 - 14.25 14.25 - 14.30	5 Mins	Introducing Perspective Statements & Engagement	Beth HAVINGA Managing Director, Connect EdTech	Introducing Perspective Statements & Engagement Part 1: Member States & Government Experts	1
	5 Mins 5 Mins	Introducing Perspective Statements &			1
4.25 - 14.30		Introducing Perspective Statements &	Tanja REINLEIN Head of the Department "Vocational Education, Teaching and Learning in the Digital World, Prevention and Integration, International Affairs", Ministry of Schools and Education of the state of North Rhine-Westphalia	Part 1: Member States & Government Experts	1 1

			Ball HAVINGA LA		
14.45 - 15.00	15 Mins		Beth HAVINGA Managing Director, Connect EdTech	(Mentimeter) Engagement Summary / Q&A Part 1	1
15.00 - 15.05	5 Mins		Lauren PRAY Executive Committee Member, European Student Union	Perspectives Statement	1
15.05 - 15.10	5 Mins		Isidora PETKOVIC Youth Initiative for Human Rights Serbia	Perspectives Statement	1
15.10 - 15.15	5 Mins		Jola KEPI Center for School Leadership for Principals Albania	Perspectives Statement	1
15.15 - 15.40	25 Mins		Beth HAVINGA Managing Director, Connect	(Mentimeter) Engagement Summary / Q&A Part 2	1
15.40 – 16.00	20 Mins	Coffee Break	EdTech		
16.00 – 17.00	60 Mins	Identifying appropriate components of regulation o	f Al in education		
16.00 - 16.10	10 Mins	New Legal Instrument: Why Needed, Why Now?	Barbara WASSON , Director of the Centre for The Science of Learning and Technology, University of Bergen	Context Keynote	1
16.10 - 16.20	10 Mins	Why Al Regulation is Needed	Chiara FINOCCHIETTI Director, CIMEA	Context Keynote	1
16.20 - 16.30	10 Mins	Perspectives on Possible Legal Scope: Spotlight on Slovenia	Borut STOJILKOVIC Under Secretary - Policy Adviser Ministry of Higher Education, Science and Innovation Slovenia	Context Keynote	1
16.30- 16.40	10 Mins	Norway's Approach to the Regulation of Al in the Education Sector	Lars SOLLESNES Senior Advisor, Education Ministry of Norway Norway	Context Keynote	1
16.40 - 16.50	10 Mins	Towards Embedding Responsible Al and Child Rights in Education: Co-Creation with Young People to Identify Priorities in Al Regulation	Ayça ATABEY Researcher, University of Edinburgh, UK	Context Keynote	1
16.50 – 17.15	25 Mins	Reflections & Call to Thought before Day 2	Beth HAVINGA Managing Director, Connect EdTech	Day 1 Closing insights & Recap	1
17.15 - 19.00	105 Mins	Networking Drinks			
8.30 – 9.00	30 Mins	Day 2 - Coffee & Networking	- Friday, 25 October 2024		
9.00 - 9.20	20 Mins	Day 1 Review + Day 2 Outcomes			
9.00 – 9.10	10 Mins	Day 1 Recap - Outstanding Questions	Beth HAVINGA Managing Director, Connect EdTech		1
9.10 – 9.20	10 Mins	Defining Outcomes for Day 2	Ahmet-Murat KILIC Head of the Digital Transformation Unit, Council of Europe		1
9.20 - 9.45	25 Mins	Family Picture + Networking Activity		Welcome Developed to the Control of	
9.20 – 9.30	10 Mins	A critical perspective of AI, democracy and education	Matjaž GRUDEN, Head of the Directorate for Democracy, COE	Welcome Remarks from the Council of Europe Director for Democracy	1
9.30 - 9.45	15 Mins	Perspectives on Democracy & Education	Beth HAVINGA Managing Director, Connect EdTech	Movement around Plenary Room	1
9.45 - 10.45	60 Mins	Why Al Regulation is Needed: Context Keynotes			
9.45 - 9.55	10 Mins	Artificial Intelligence regulation: a special case for education	Julija KALPOKIENĖ Practising Lawyer & Lecturer and Researcher, Advokatės Julijos Kalpokienės kontora (Law Firm) & Vytautas Magnus University Malgorzata CYNDECKA Associate Professor	Context keynote	1
		What and where we need to regulate Al in	University of Bergen	Context keynote	1
9.55 - 10.05	10 Mins	What and where we need to regulate Al in education	Andrea TOGNONI Head of EU, 5Rights Foundation Belgium	Context keynote	1
10.05 - 10.15	10 Mins	Regulation of Al in education : Challenges from the CNIL's perspective	Elodie WEIL CNIL Privacy Counsel - Department of Governmental Affairs France	Context keynote	1
10.15 - 10.20	5 Mins	Overview of Existing Al Challenges and Regulations	Perspectives from CoE observer State	Context keynote	1
10.20 - 10.30	10 Mins	Regulation steering Al in Education	Eva NAVE Legal & Policy Adviser to the Cabinet of the Secretary of State for Science (SEC), Ministry of Education, Science and Innovation (MECI) Portugal	Context keynote	1
10.30 - 10.40	10 Mins	Integrating Student and Teacher Perspectives in	Estelle CIESLA Research Assistant, Stanford	Context keynote	1
10.40 - 10.45	5 Mins	Al Policy for Education Q&A Session	University France		
10.45 – 11.05	20 Mins	Coffee Break			
11.05 – 13.00	115 Mins	Elements of Legal Instrument: Clarifying Challenge Framework Convention on Artificial Intelligence			
11.05 - 11.15	10 Mins	and Human Rights, Democracy and the Rule of Law	Council of Europe Commitee on Artificial Intelligence		1
11.15 - 11.25	10 Mins	Reminder of the Clarifying Challenges Format	Michelle DUQUETTE Community Strategist, European EdTech Alliance		1
11.25 - 11.30	5 Mins	Craum 4. Furnisher Funds 11	Dora KATSAMORI Associate Researcher,	Moving into Breakout Rooms & Introductions	1
		Group 1: Ensuring Equitable and Inclusive Quality Education while Addressing the Digital Divide How to ensure that the proposed legal instrument can	National Centre for Scientific Research 'Demokritos'	Group Facilitator	2
		contribute the measures to reduce the digital divide and promote access to equitable and inclusive quality education?	Alex KAISERLIS Artificial Intelligence and Machine Learning researcher & educator, Instudies	Group Facilitator	2
		Group 2: Protecting Human Rights of Children in Al in Education	Jen PERSSON Director, Digital Defend Me	Group Facilitator	3
		Should needs and risk be assessed for each individual in a single classroom, year group or school, or should educators treat children as a homogenous group?	Malgorzata CYNDECKA Associate Professor University of Bergen	Group Facilitator	3
		Group 3: Roles of Stakeholders in Implementing & Operationalizing Legal Instrument	Gianluca MISURACA Executive Director Ai4gov_eu & Founder of Technology Diplomacy	Group Facilitator	4
		What will be the role of all stakeholders (learners, parents, educators, school leadership, and industry) in ensuring the effective implementation of the proposed legal instrument and how should this be operationalised over what time period?	Julija KALPOKIENĖ Practising Lawyer & Lecturer and Researcher, Advokatės Julijos Kalpokienės kontora (Law Firm) & Vytautas Magnus University	Group Facilitator	4
		Group 4: Opportunities & Challenges in Harmonising Approaches to Regulating AIED	Ilkka TUOMI Chief Scientist, Meaning Processing Ltd.	Group Facilitator	6

		Given the diversity of educational systems across Council of Europe member states, what opportunities and challenges will there be when harmonising the approach to regulate the use of Al-enabled technologies in education?	Irene CHOUNTA Professor of Computer Science, University of Duisburg-Essen	Group Facilitator	6
11.30 - 12.15	45 Mins	Clarifying Challenges Group Discussions			rooms assigned
12.15 - 13.00	45 Mins	Reporting to the Plenary & QA		Rapporteurs from 5 Groups Present via Mentimeter Slides (5-8 Mins each)	1
13.00 – 14.15	75 Mins	Lunch break		Olides (0-0 Will'is eacily	
14.15 - 15.35	80 Mins	Effective Implementation of Legal Instrument &			
	99	Support Mechanisms	Den CALA I December University of Turin		· ·
		Support Mechanisms Initiatives Policy Toolbox Al Literacy Quality Evidence	Ron SALAJ, Researcher, University of Turin	Context keynote	
14.15 - 14.30 15 N	15 Mins		Irene CHOUNTA Professor of Computer Science, University of Duisburg-Essen		1
14.30 - 14.35	5 Mins			Moving into working group rooms	
			Ron SALAJ, Researcher, University of Turin		
		Room 1: Policy Toolbox Working Group	IIkka TUOMI Chief Scientist, Meaning Processing Ltd.	Opening remarks & Group Discussion	2
		Room 2: Al literacy Higher Education and Recognition of Qualifications Perspective	Chiara FINOCCHIETTI Director, CIMEA	Opening remarks by the session moderator	3
			Giselle HELEG, Al expert, CIMEA	Defining, problematising and conceptualising Al literacy	
			Serena SPITALIERI, Head of Credential Information & Evaluation Service, CIMEA	Group Discussion:Identifying Critical Areas for Al Literacy	
14.35-15.35			Chiara FINOCCHIETTI Director, CIMEA	Actions to Address Critical Al Literacy: Identified Issues	
		Room 3: European Reference Framework for the Evaluation of Educational Technologies Working	Beth HAVINGA Managing Director, Connect EdTech	Open remarks & Group Discussion	4
		Group	Lidija KRALJ Education Analyst, EduConLK	open is manie a crossp 2 issues in	
		Room 4: Al Literacy Critical Thinking	Wayne HOLMES Professor, University College London, Institute of Education, Knowledge Lab UK	Opening remarks & Group Discussion	6
		,	Christian STRACKE Coordinator for Cloud Strategy and Al&ED Research University of Bonn	, ,	
15.35 – 15.50	15 Mins	Coffee Break			
15.50 – 16.35	45 Mins	What's Still Missing + Continued Engagement			
15.50 - 16.05	15 Mins	Return to Plenary - Concrete summary of Initial Consensus areas on the legal instrument format	Beth HAVINGA Managing Director, Connect		1
16.05 - 16.15	10 Mins	Questions to Still Be Answered About Legal Instrument & Support Mechanisms	EdTech		1
6.15 - 16.25	10 Mins	Introductory Presentation of Continued Engagement Ideas (before 3rd Working Conference: 22-23 October 2025)	Michelle DUQUETTE Community Strategist, European EdTech Alliance	Feedback Next steps Policy labs, focus group meeting, online exchanges, commit to share resources (opinion papers)	1
16.25 - 16.35	10 Mins	Voting and Mentimeter on Engagement Ideas	European Eureur Amance	Toolar ood (opinion papers)	1
6.35 - 16.50	15 Mins	Closing Remarks & Next Steps			
16.35 - 16.50	15 Mins	Closing Remarks	Villano QIRIAZI Head of Education Department, Council of Europe	Very concrete summary of initial consensus areas on the legal instrument format	1