





## Artificial Intelligence and the Rule of Law

A Multi-stakeholder Roundtable

Under the Auspices of H.E. the President of the Hellenic Republic Mr. Prokopios Pavlopoulos Grand Resort Lagonissi, Athens, Greece, September 20-22, 2019



*Friday, September 20, 6pm: Welcome reception and dinner hosted by Debevoise & Plimpton LLP, at Ouzeri* 

## Day 1: Saturday, September 21

8:00am – 8:30am: Registration

8:35am – 8:55am: Welcome remarks, overview of objectives

9:00am – 9:30am: Remarks by H.E. the President of the Hellenic Republic Mr. Prokopios Pavlopoulos (30 min)

## 9:40am - 10:45am: Current applications of AI in legal systems and legal practice (65 min)

• International experiences in legal systems, legal practice, and related compliance

10:45am – 11:00am: coffee break (15 min)

11:05am – 1:10pm: Principles for the adoption of AI (2 hours, 15 min)

- 11:05am 11:50am: Principles of the EU, OCED, IEEE Global Initiative on Ethics of Autonomous and Intelligent Systems (45 min)
- 11:55am 1:10pm: Principles for the trustworthy adoption (of avoidance of adoption) of AI in in legal systems, legal practice, and related compliance (1 hour, 40 min)
  - 11:55am 12:25pm: CEPEJ Background, principles, objectives (30 min)
  - 12:25pm 12:55pm: IEEE Background, principles, objectives (30 min)
  - o 12:55pm 1:10pm: Commonalities and complementarity (15 min)

1:10pm – 2:00pm: light lunch (50 min)

2:05pm - 4:15pm: From Principles to Practice (2 hours, 10 min)

- 2:05pm 2:20pm: Overview of components of the successful institutionalization of the principles in legal systems, legal practice, and related compliance (15 min)
- 2:25 pm 3:55pm: Defining, achieving, and measuring success (1 hour, 30 min)
  - <u>Breakout Group 1</u>: Sound evidence of implementation of the principles in practice, and scope for certifications, accreditations, and standards
  - o <u>Breakout Group 2</u>: Policy foundations
  - o <u>Breakout Group 3:</u> Stakeholder education

3:55pm – 4:10pm: coffee break (15 min)

- 4:15pm 5:30pm: Report from Breakout Groups
  - 4:15pm 5:30pm *Group 1 (Evidence)*: Report (15 min); floor discussion (60 min)

## Day 2: Sunday, September 22

8:30am – 8:40am: Welcome remarks, administrative reminders (10 min)

8:45am - 11:35pm: From Principles to Practice (Continued) (2 hours, 50 min)

- 8:45am 11:35pm: Report from Breakout Groups
  - o 8:45am 10:00am Group 2 (Policy): Report (15 min); floor discussion (60 min)

10:00am – 10:15am: coffee break (15 min)

o 10:20am – 11:35am: *Group 3 (Education):* Report (15 min); floor discussion (60 min)

11:40am – 1:10pm: <u>Next steps</u> (1 hour, 30 min)

- Steps in support of the institutionalization of the principles in practice
- Opportunities for collaboration among participants
- Considerations for a report of proceedings

1:15pm – 1:30pm: Concluding remarks and logistics (15 min)

-----