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REPUBLIC OF MACEDONIA
MINISTRY OF LABOUR
AND SOCIAL POLICY

Skopje, September 5, 2012

To:

COUNCIL OF EUROPE

Secretariat General

Directorate General - Human Rights and Rule of Law
DEPARTMENT OF THE EUROPEAN SOCIAL CHARTER
AND THE EUROPEAN CODE OF SOCIAL SECURITY
Attn. Mr. Régis Brillat, Head of theDepartment

F-67075 Strasbourg Cedex

Subject:  Reply to the additional questions in respect to the 5-h Report

on the implementation of the ESC submitted by the Republic of
Macedonia

Dear Mr. Brillat,

In reference to your letter ESC 170 HK/CT, sent to the Ministry of Labour and
Social Policy, with the additional questions addressed by the European
Committee of Social Rights, in respect of the fifth Report on the implementation
of the European Social Charter, submitted by the Republic of Macedonia,
hereby we submit the following reply, prepared in consultation with the Ministry
of defense :

Article 1§2

Q1:

R1:

What is the length of, if any, compulsory minimum period of service
required of those serving in the professional armed forces?

According fo Arficle 40 of the Law on Military Service in the Army of the
Republic of Macedonia (ARM), publiched in the "Official Gazette of RM"
No.36/10, dated 15.03.2010, for the category of active military personnel
(officers and NCOs) and (civilians employed for duties in the ARM), there is
no minimum period of service, as they are employed in the ARM on an
indeterminate basis.

The professional soldiers are hired part time and there is a minimum period
of 3 years service. Depending on the achieved results and the needs of
the appropriate branch or service, the employment contract with the
professional soldiers can be extended several times, until they reach the
age limit of 45 years of age.




Q2:

R2:

The cadets who are educated at the Military Academy are taken in the
Military Service on an indeterminate basis after their graduation; However
the minimum period of service is twice the duration of their education (the
first cycle of studies at the Military Academy lasts for 4 years)

Are there circumstances, such as specialized training or specific
operational requirements, which entail a different compulsory minimum
term of service in the professional armed forces and under what conditions
may the persons concerned leave the service before the expiry of this
term?

According to the Law on Military Service in the ARM (“Official Gazette of
RM" No.36/10), Article 214, the mandatory minimum period of service after
completion of their education and training (depending on the duration of
the vocational training and development) for the military and civilian
personnel designated to attend courses abroad (academic, vocational
and specialized) for the requirements of their service in the ARM, is three
times longer than the duration of the professional development and
training, but not more than 10 vears. After completing their education, the
persons can leave the service, but on the condition (which is subject to the
infernal agreement with the Ministry of Defense for their education) to
compensate the overall damage in the amount of the paid compensation
for the expenses.

This enables continuous professional development of staff in the army and
the Ministry and the necessary capacity building to cope with the new
contemporary challenges in the field of defense.

We expect that the presented information will be taken into consideration by
the European Committee of Social Rights' experts and will provide for a realistic
analysis and examination of the situation in the Republic of Macedonia and a
proper assessment in relation to the compliance with the accepted provisions
of the European Social Charter, which will be published in the upcoming
Conclusions 2012.

Yours sincerely,

MINISTER
Spiro Ristovski
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DIRECTORATE OF HUMAN RIGHTS

HEAD OF THE DEPARTMENT

OF THE EUROPEAN SOCIAL CHARTER

AND THE EUROPEAN CODE OF SOCIAL SECURITY,
EXECUTIVE SECRETARY

OF THE EUROPEAN COMMITTEE OF SOCIAL RIGHTS

ESC 170
HK/CT

Mr Darko Docinski

Head of the Unit for EU Integration and
Accession Negotiations

Department for European Integration Ministry

of Labour and Social Policy
The former Yugoslav Republic of Macedonia

Strasbourg, 14 June 2012
Dear Mr Docinski,
The European Committee of Social Rights is currently examining the States’ reports on the
European Social Charter with respect to the thematic group on “employment, training and

equal opportunities” and has instructed me to forward to you the enclosed questions.

The Committee would be grateful if you could reply to these questions before 27 July 2012
in order to allow the information to be taken into account in Conclusions 2012.

Yours sincerely,
Mu\ @n‘@f/

Régis Brillat

Council of Europe Tel.: +33 (0)3 88 41 22 08 E-mail: reqis.bri!lat%coe.int
Social.charter@coe.in
F-67075 Strasbourg Cedex Fax: +33 (0)3 88 41 3700 www.coe.int/socialcharter
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EUROPEAN COMMITTEE OF SOCIAL RIGHTS

COMITE EUROPEEN DES DROITS SOCIAUX
14 June 2012

Questions addressed to The Former Yugoslav Republic of Macedonia

Article 1§2 (prohibition of discrimination in employment/ forced labour/ right to earn one’s
living in an occupation freely entered upon):

- What is the length of, if any, compulsory minimum period of service required of
those serving in the professional armed forces?

- Are there circumstances, such as specialised training or specific operational
requirements, which entail a different compulsory minimum term of service in the
professional armed forces and under what conditions may the persons concerned
leave the service before the expiry of this term?



