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CLARIFICATION ON THE QUESTIONS RAISED BY EUROPEAN COMMITTEE OF SOCIAL
RIGHTS

The relations associated with, and terms determined for performance of military service
are regulated by the laws of the Republic of Armenia “On Military Service” and “On military
Liability”. According to the requirements of Armenian “Law on military service” the conscription
(statutory military service) is composed of mandatory and contractual military services.

Two categories of conscripts are liable for mandatory military service: 1. Individuals at
the age of 18-27, who have not performed military service; 2. Officers of medical service within
the 1" group of reserve, under the age of 35 (who have completed military training during their
studies at higher medical educational establishment). The term of mandatory military service in
the Armed Forces for these two categories of individuals is defined as 24 months. Before the
expiration of this period the above-mentioned individuals can be discharged from military
service only due to health conditions, or because of family circumstances, which are
determined by the Law.

The terms of contractual military service are established as 3, 5, or 20 years. The military
servicemen, who have signed a contract for 3 or 5 years can, by own initiative (submission of
report) terminate the contract before its term is expired and be discharged from the Armed
Forces. Contracts stretching for 20 years are signed by those, who, based on the order by
Armenian Ministry of Defence, study at Armenian or foreign military educational institutions.
This term includes both the period spent at military educational institution and post-education
contractual (professional) military service. These individuals are also eligible to terminate the
contract by own initiative (submission of report) and be discharged from the Armed Forces,
with a reservation that if such an initiative is displayed during the first 10 years of the period,
following the completion of education, they must reimburse the expenses of education.
Moreover, the overall sum to be reimbursed for education diminishes by 10% on a yearly basis
for each year spent in contractual military service.
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Strasbourg, 14 June 2012
Dear Ms Martirosyan,
The European Committee of Social Rights is currently examining the States’ reports on the

European Social Charter with respect to the thematic group on “employment, training and
equal opportunities” and has instructed me to forward to you the enclosed questions.

The Committee would be grateful if you could reply to these questions before 27 July 2012
in order to allow the information to be taken into account in Conclusions 2012.

Yours sincerely,
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Régis Brillat
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Questions addressed to Armenia

Article 182 (prohibition of discrimination in employment/ forced labour/ right to earn one’s
living in an occupation freely entered upon):

- What is the length of, if any, compulsory minimum period of service required of
those serving in the professional armed forces?

- Are there circumstances, such as specialised training or specific operational
requirements, which entail a different compulsory minimum term of service in the
professional armed forces and under what conditions may the persons concerned
leave the service before the expiry of this term?



