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Subject:  Answers to questions of the European Committee of Social Rights
- response, is submitted

Dear Mr Brillat,

Enclosed please find the answers to questions of the European Committee of Social
Rights regarding the Sixth Report of the Republic of Croatia on Measures Taken for the
Application of the Adopted Provisions of the European Social Charter (Articles | and 9) and
the Provisions of the 1988 Additional Protocol (Article 1) for the period January 2007
- December 2010, that you specified in your letter No. ESC 170 HK/CT:

Article 1§2 (prohibition of discrimination in employment/forced labour/right to earn
one’s living in an occupation freely entered upon):

- Question: What is the length of, if any. compulsory minimum period of service
required of those serving in the professional armed forces?

For active officers and non-commissioned officers in professional armed forces, the
service is not time limited, and they are admitted to the service for indefinite time period.

Admission for indefinite time period means service cither until retirement or any other
form of decommissioning by the force of law, except in cases where the termination was
initiated by them.

Since 2005, active duty soldiers have been admitted to active military service
exclusively under a contract for the period of three years, after which a new contract could be
concluded for the next five year period, and totally they could remain in the service for the
period of eight years.

It should be noted that the Croatian armed forces still have a certain number of
soldiers who were admitted to active military service before 2005, mostly during the Croatian
War of Independence, and who have now been reccived to service for an indefinite time.

The length of the contractual services is provided by the Act on Service in the Armed
Forces (Official Gazette, 33/02. 58/22. 175/03., 136/04. 76/07. 88/09 and 124/09). in the
following article:



Article 22

A person may be admitted to active military service as an active soldier, if other than
general and special conditions of Article 19 and 20 of this Act meets also the following
additional conditions:

1. that has successfully completed specialized training in military service,
has at least primary school.
is not older than 27 ycars.
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People trained for professional soldiers in accordance with the Provisions of the
Defence Act are given advantage for admission.

The person referred to in paragraph 1 of this Article, signs a contract for a period of
three years and starts the service on the date specified by the contract.

The contract defines salary, probation, one-time amount of money as a reward for the
successful fulfilment of the contract and other rights and obligations in connection with the
service.

No later than 90 days before the expiry of the contract under paragraph 3 of this
Article, an active soldier can sign a second contract for active military service in the status of
active duty soldier for a period of five years.

- Question: Are there circumstances, such as specialised training or specific
operational requirements, which entail a different compulsory minimum term of
service in the professional armed forces and under what conditions may the persons
concerned leave the service before the expiry of this term?

Each first contract in the armed forces is signed for a three year period regardless of
the service or specialization. During the initial six month probation period, which consists of
specialist military training and training based on conduct of duties, the professional soldier
may, for any reason, terminate the contract and give a seven day notice before quitting.

Cadets, a military scholarship recipient and active military personnel (officers, non-
commissioned officers and soldiers) have to sign a contract stating their obligations and remain
in service after graduation, which generally lasts twice as long as the school before referral to
the Education.

In the Act on Service in the Armed Forces (Official Gazette, 33/02, 58/22. 175/03. 136/04,
76/07, 88/09 and 124/09), this obligation is laid down in the following two articles:

Obligation to provide service after graduation
Article 186

Cadet and high school. academy and university military scholarship recipient are
required to perform service in a double period of schooling and scholarships.

Active military personnel. officials and employees sent to school are required to
perform service in the double training period. unless otherwise is specified.



Notwithstanding, the provisions of paragraph 1 this Article. a cadet who was educated
for the pilot is obliged to perform the service for at least 10 vears after graduation. unless
otherwise is specified.

Article 187

Active military personnel. officials and employees referred to vocational training -
specialization after the completion of specialized service are required to perform the service in
a double period of specialization, unless otherwise is specified.

Under the terms of specialization in this Act is meant the scientific training, training in
the Command Staff and senior military schools and training abroad for the needs of the
Armed Forces.

Before the start of school candidates therefore undertake to stay in service and, in
principle, these agrecments determine indemnity obligation of if leaves the service before the
established deadline.

For cadets, in addition to the contract, this obligation is prescribed also by the Act and
the following Article:

Article 184

Cadets, active military personnel, officials. employees and military scholarship
recipient who were trained for manning the armed forces after graduation shall be allocated to
an appropriate place.

The person referred to in paragraph 1 of this Article, who is responsible for not
completing the education or il after completing the education does not come into service in
the Armed Forces has to reimburse the costs of schooling and the suffered damage.

Persons whose service is interrupted due to the objective circumstances, usually due to
the changes in health status required for military service, are not subject to reimbursement for
expenses and damages done.

We hope that the above answers will help you clarify the mentioned issues.

Yours sincerely,
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Strasbourg, 14 June 2012
Dear Ms Dragicevic,
The European Committee of Social Rights is currently examining the States’ reports on the
European Social Charter with respect to the thematic group on ‘employment, training and

equal opportunities” and has instructed me to forward to you the enclosed questions.

The Committee would be grateful if you could reply to these questions before 27 July 2012
in order to allow the information to be taken into account in Conclusions 2012.

Yours sincerely,
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Régis Brillat

Council of Europe Tel.: +33 (0)3 88 41 22 08 E-mail: reqgis.brillat@coe.int

Sogal cos It
F-67075 Strasbourg Cedex Fax: +33 (0)3 88 41 37 00 WWW. Q08 InT/SORSTehartor




European  Charte ‘
Social | Sociale

Charter | Européenne COUNCIL  CONSEIL
OF EURCPE  DE L'EUROPE

EUROPEAN COMMITTEE OF SoclAL RIGHTS

ComITE EUROPEEN DES DROITS SOCIAUX
14 June 2012

Questions addressed to Croatia

Article 1§82 (prohibition of discrimination in employment/ forced labour/ right to earn one’s
living in an occupation freely entered upon):

- What is the length of, if any, compulsory minimum period of service required of
those serving in the professional armed forces?

- Are there circumstances, such as specialised training or specific operational
requirements, which entail a different compulsory minimum term of service in the
professional armed forces and under what conditions may the persons concerned

leave the service before the expiry of this term?



