 COUNCIL  CONSEILL
OF EUROPE _DE L'EUROPE

29/10/2012 RAP/Cha/DK/XXXI(2012)Add

EUROPEAN SOCIAL CHARTER OF 1961

REPLY TO SUPPLEMENTARY QUESTIONS

31° National Report on the implementation of
the 1961 European Social Charter

submitted by
THE GOVERNMENT OF DENMARK

(Article 1§2
for the period 01/01/2007 — 31/12/2010)

Report registered by the Secretariat on 2 October 2012

CYCLE XX-1 (2012)






&
W

e
e

FORSVARSMINISTERIET
DANISH MINISTRY OF DEFENCE ™~
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Beskaeftigelsesministeriet
Att. Lis Witsg-Lund

Bilag:

Sagsbehandler: AMS
Sagsnummer.: 2012/002202
28. september 2012

HORING VEDRGRENDE DEN EUROPAISKE SOCIALPAGT ARTIKEL 1, § 2

Europarddet har henvendt sig til Beskaeftigelsesministeriet vedrgrende spgrgsmal til Dan-
mark om den europaeiske socialpagt. Beskaeftigelsesministeriet har p& den baggrund hen-
vendt sig til Forsvarsministeriet og anmodet Forsvarsministeriet om at besvare spgrgsmal
relateret til den europaeiske socialpagt artikel 1, § 2.

Forsvarsministeriet har anmodet forsvaret om at besvare spgrgsma8lene.
Forsvaret har oplyst fglgende:

What is the length of any compulsory minimum period of service required of
those serving in the professional armed forces?

In general, employees of the Danish Armed Forces do not have a compulsory minimum ser-
vice term. However, there are some exceptions, which are addressed in the reply to the
following question.

Are there any circumstances, such as specialized training or specific operational
requirements, which entail a different compulsory minimum term of service in
the professional armed forces? On which conditions may the persons concerned
leave the service before the expiry of this term?

There is a compulsory minimum period of service for employees who have undergone spe-
Cialized training or courses which meet the following criteria:

HOLMENS KANAL 42 TELEFON: 3392 33 20 MAIL: FMN@FMN.DK CVR: 25-77-56-35
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e After completion of specialized training or a course, the employee is qualified for em-
ployment in the civilian labour market, and the Danish Armed Forces are not able —

or willing — to compete in relation to terms of wages and employment. Furthermore,
the below conditions are present:

o The training/degree is in demand outside the Danish Armed Forces.
o Sudden departure or resignation of the employee concerned will have strategic
significance for the functional capacity of the defence.

o In addition to involving heavy expenses, the training/course is of long duration,
and it is wage-earning.

At present this entails, in practice, a minimum compuilsory service term in relation to the
following courses and specialized training:

- Pilot
Duration of training period + 12 years

- Air traffic controller
Duration of training period + 6 years

- Engineering degree obtained at a civilian academic institution
Duration of degree course + 3 years

- Danish language course received by foreign doctors before employment as second lieu-
tenant in the Danish Armed Forces.

Duration of language course + 1% year

The total duration of the compulsory service term is determined by the length of the respec-
tive courses and training periods, as well as the expenses met by the Danish Armed Forces.

Conditions for leaving the service before the expiry of term

The minimum compulsory term of service can at any point be suspended or discontinued by
request of the employee. This is ordinarily the case when an employee resigns from his or
her position. However, a resignation entails an obligation to reimburse the Danish Armed

Forces for some or all expenses incurred in regard to wages and other expenses related to
the course or training.



In the event that the compulsory term of service is discontinued due to disciplinary action,
the obligation to reimburse expenses can only be upheld if there is reason to assume that
the employee deliberately has sought to release himself from the compulsory term of ser-
vice by committing a disciplinary infraction.

The compulsory term of service can also be discontinued for reasons outside the employee’s
control, such as a medical condition, or due to lack of ability or necessary skills. In these

cases, the claim for reimbursement will be waived.

Finally, the compulsory term of service is ordinarily discontinued, if the employee has not
been placed in a relevant position within one year after completing the course or training.

Med venlig hilsen

“Anne Marie Sgrensen
specialkonsulent
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Ms Lis Witsg-Lund

Ministry of Employment

International Labour Law Centre

Ved Stranden 8

DK-1061 Copenhagen K

Strasbourg, 14 June 2012
Dear Ms Witsg-Lund,
The European Committee of Social Rights is currently examining the States’ reports on the
European Social Charter with respect to the thematic group on “employment, training and

equal opportunities” and has instructed me to forward to you the enclosed questions.

The Committee would be grateful if you could reply to these questions before 27 July 2012
in order to allow the information to be taken into account in Conclusions 2012.

Yours sincerely,
ﬂdju\ @n' er

Régis Brillat

Council of Europe Tel.: +33 (0)3 88 41 22 08 E-mail: regis.brillat@coe.int
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Questions addressed to Denmark

Article 1§82 (prohibition of discrimination in employment/ forced labour/ right to earn one’s
living in an occupation freely entered upon):

- What is the length of, if any, compulsory minimum period of service required of
those serving in the professional armed forces?

Are there circumstances, such as specialised training or specific operational
requirements, which entail a different compulsory minimum term of service in the
professional armed forces and under what conditions may the persons concerned

leave the service before the expiry of this term?



