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According to Article 3 (1) (e) of the Convention, one of the conditions for a transfer is that the
act constitute a criminal offence according to the law of the administering State or would
constitute a criminal offence if committed on its territory.

In one case, a Norwegian citizen has been transferred to Norway to serve a sentence imposed
on him in a State party to the Convention. He has claimed that he was provoked by the police
to perform the illegal act, a method accepted and legal in the sentencing State. In connection
with the transfer procedure, the Director of Public Prosecution was asked to consider the
punishment according to Norwegian law. It was concluded that had the act been committed in
Norway, no punishment could have been imposed due to the provocation.

The Norwegian authorities thus first rejected the application for a transfer. On appeal,
according to the Norwegian Public Administration Act, we found that the conditions in
Article 3(1)(e) had been met and therefore agreed to the transfer. In reaching this conclusion,
emphasis was put on the aims of the Convention, as stated in the Preamble and in Article 2 of
the Convention and the opinion of Mr. Michal Plachta stated in the book «Transfer of
Prisoners under International Instruments and Domestic Legislation» (1993) page 315.

The transferred person has now claimed that he is illegally detained in Norway because the
act for which the sentence has been imposed, does not constitute a criminal offence in
Norway.

The Ministry of Justice would like to ask the Committee of Experts the following questions:

1. Should the expression «the law» be interpreted only as the written law, i.e. the Penal
Code, or can it also include the interpretation of «the law» as in «the whole body of such
customs or practicesy, i.e. also case law etc.?

2. Is the expression «double criminality» to be interpreted as double criminality in concreto
or double criminality in abstracto? There seems to be a difference in opinion between the
«Explanatory Report» and Mr. Plachta as the latter finds it sufficient with double
criminality in abstracto while the report indicates the opposite.



